Zaterdag 8 september vertrokken we met z’n tweetjes naar Brazilië. Sinds mei dit jaar vliegt KLM rechtstreeks in 9 uur naar Fortaleza in het noorden van het land. De vluchttijden zijn ook nog eens ideaal, waardoor je uitgerust op je vakantiebestemmig én weer thuis aankomt.

Cumbuco – surfparadijs van Brazilië

We verbleven in 0031 Boutique Hotel in Cumbuco, een kleinschalig hotel met slechts 16 kamers. Het hotel wordt gerund door twee Nederlanders, Roel en Janneke. Roel was helaas niet aanwezig tijdens ons verblijf, maar we hebben wel kennis kunnen maken met de enorme gastvrijheid van Janneke. Iedere dag begon met een heerlijk ontbijt met onder andere pannenkoeken en versgebakken eieren. Cumbuco ligt slechts een uur rijden vanaf het vliegveld in Fortaleza en is daarmee een ideale bestemming voor een kort verblijf.

Zwembad van het hotel - 0031 Boutique

Cumbuco is hét kitesurfparadijs van Brazilië en misschien wel van de hele wereld. Elke dag zie je vanaf een afstandje de vele kleurige kites al boven de zee bewegen. Doordat we maar een week in Cumbuco verbleven, hebben we zelf niet gesurfd, maar het was zeker heel gaaf geweest als we het wel hadden gedaan. Binnen 0031 vind je ook een kitesurfschool met Nederlands, Duits en Engels sprekende instructeurs. Ideaal dus als je net begint met kitesurfen!

Wat Cumbuco zo’n surfparadijs maakt is de harde oostenwind, iets waar wij niet zo goed rekening mee hadden gehouden. Even lekker met je handdoekje op het strand liggen is er niet bij, want je wordt volledig gezandstraald. Door de wind voel je ook de felle zon minder goed, dus smeer je goed in. In winkels kwamen we zelfs zonnebrand tegen met factor 70!

Fortaleza – de hoofdstad van noordoost Brazilië

Fortaleza is de hoofdstad van de deelstaat Ceará en met 2,5 miljoen inwoners de vijfde grootste stad van het land. Op dinsdag maakten we tripje naar de stad en bekeken we de hoogtepunten. Als je van markten houd ontkom je niet aan de Mercado Central in het centrum van de stad. Dit is een overdekte markt met maar liefst 5 verdiepingen vol kraampjes met souvenirs en handgemaakte spulletjes.

Mercado Central Fortaleza

Naast Mercado Central staan nog twee interessante gebouwen waar je naartoe kunt lopen. De eerst is de St. Joseph’s Cathedral, een kathedraal die plek biedt aan 5000 mensen en wel de moeite waard is om even doorheen te lopen. Het tweede gebouw is het fort dat Fortaleza haar naam heeft gegeven: Fort Schoonenborch. Het fort werd in WIC periode gebouwd door de Nederlanders. Later werd de stad veroverd door de Portugezen, maar het fort bleef bestaan. Helaas konden we hier niet binnen kijken, omdat het fort nog steeds in gebruik is.

fort-fortaleza

In Fortaleza vind je ook Rio Mar, een heel groot winkelcentrum met bijna 400 winkels. Met name grote westerse merken als Diesel en Calvin Klein zijn hier goed vertegenwoordigd, maar ook Braziliaanse merken ontbreken niet. Bij Cosbel kocht ik een heerlijk geurende shampoo, hier vertel ik later in een andere post meer over.

Atlantisch woud

Op donderdag maakten we vanuit het hotel een dagtrip naar het Atlantisch woud. Dit stuk natuur is relatief onbekend, in tegenstelling tot de Amazone.

Op de heenweg maakten we eerst een stop bij het Senzala Negro Liberto Museum, een museum over de slavernij in Redenção. In de kelder van het gebouw leefden de slaven opgepropt op elkaar. Hun handen en voeten werden zelfs aan elkaar vastgemaakt zodat ze makkelijker in de nauwe ruimtes pasten! Redenção was de eerste plek waar slavernij werd afgeschaft, zo’n 5 jaar eerder dan in de rest van Brazilië. Naast dat het gebouw een museum is, wordt er op de plantage ook nog steeds suikerriet verbouwd. We sloten dit bezoek dan ook af met een glaasje Cachaça, de nationale drank van Brazilië.

Slavenmuseum Brazilie

 

Vervolgens reden we over slingerende bergweggetjes door naar onze volgende stop: een kleine waterval. Doordat september nog in het droge seizoen valt, stond de waterval grotendeels droog, maar het was nog steeds de moeite waard om te bekijken.

Eindstop was een kleinschalige koffieplantage nabij Guaramiranga, een klein dorp midden in het Atlantisch regenwoud. Na een klein kopje koffie doken we het regenwoud in met de eigenaar van de plantage, een kleine Braziliaanse man. Hoewel de man geen woord Engels sprak, was zijn enthousiasme en liefde voor de plantage echt overduidelijk. Naast koffieplanten stonden hier ook allerlei fruitbomen, zoals mango en banaan, en snoepten we van een tangerine.

Koffieplantage

Op de weg terug naar het hotel stopten we nog bij een schitterend uitkijkpunt.

Atlantisch woud

Tips

Eten bij Muda. Dit is een van de duurdere restaurants van Cumbuco, maar voor Nederlandse begrippen nog steeds goed betaalbaar. Ik had eend met zoete aardappel en linzen en die was echt verukkelijk! Secret Spot en Castanha zijn ook aanraders.

Muda Cumbuco

Caipirinhas. Een vakantie naar Brazilië kan niet zonder een caipirinha, een cocktail op basis van Cachaça. Je hebt verschillende varianten, maar mijn favoriet was de Caiprinha de abacaxi (ananas).

Wandelen naar Cauipe Lagoon. In deze lagoon heb je geen golfslag, waardoor het de ideale plek is om te leren kitesurfen. Het is ongeveer 6 kilometer lopen. Neem genoeg water mee en smeer je goed in, want de zon staat bijna loodrecht op je.

Cauipe Lagoon

Het wordt in Cumbuco elke avond rond dezelfde tijd donker. Ga rond 17:00 de duinen in en geniet van een schitterende zonsondergang. De perfecte afsluiter van de dag.

Zonsondergang Cumbuco

En toen was het einde alweer in zicht….

We hebben echt een heerlijke vakantie gehad in Brazilië. We hebben nu natuurlijk maar een heel klein stukje van het land kunnen zien, maar we gaan zeker nog eens terug!

Share: