De 10 Beste Vegan Tofu Gerechten

“Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip!” Je kent de reclame vast wel. Maar wat is nou het meest veelzijdige veganistische ingrediënt? Tofu natuurlijk! Heerlijk in curry’s, in soepen, op de barbecue of zelfs bij je ontbijt. Gegrild, gestoomd, gebakken, alles kan. Benieuwd naar mijn top 10 vegan tofu gerechten?

Komt ie!

Tofu Cacciatore (Engels)

Cacciatore verwijst naar een gerecht gemaakt in “jacht-stijl”. Dit is een gerecht bereid met kruiden, tomaten en vaak ook paprika. Dus jaag op dat blok tofu en ga aan de slag!

Tofu gerecht - Tofu Cacciatore
Tofu Cacciatore – Veggie Jam

Bekijk het recept voor Tofu Cacciatore hier

General tso’s tofu (Engels)

General tso’s wordt meestal gemaakt met kip, maar tofu is een perfecte veganistische vervanger hiervoor. Een groot voordeel van dit gerecht is dat je de meeste ingrediënten, zoals sojasaus en maïzena waarschijnlijk al in huis hebt. De cayennepeper maakt dit gerecht lekker pittig.

General Tso's Tofu
General Tso’s Tofu – Simple Vegan Blog

Bekijk het recept voor General Tso’s Tofu hier

Jamaican Jerk Tofu Bowls (Engels)

Zoet en pittig is echt favoriete combinatie. Dit gerecht gebruikt een basis van witte rijst  met een saus van kokosmelk en kidneybonen. De zoet-pittige tofu maakt het helemaal af. Kijk uit met het snijden van de peper, je wilt niet per ongeluk in je ogen wrijven!

Jamaican Jerk Tofu Bowls
Jamaican Jerk Tofu Bowls – Connoisseurus Veg

Bekijk het recept voor Jamaican Jerk Tofu Bowls hier

Palak Tofu (Engels)

De Indiase keuken is heel veelzijdig als het gaat om plantaardige gerechten. Niet alleen zijn veel gerechten standaard vegetarisch, ze zijn ook nog eens heel makkelijk plantaardig te maken. Het origineel van dit recept heet Palak Paneer en wordt gemaakt met kaas. Vervang de kaas door tofu en hij is veganistisch!

Palak Tofu
Palak Tofu – My Green Passion

Bekijk het recept voor Palak Tofu hier

Chicken Tonight met tofu

Als kind was ik echt gek op de Chicken Tonight uit een potje. Alleen kip toevoegen en klaar! Brenda maakt in dit recept ook een variant met kip, maar die kun je heel makkelijk vervangen door tofu. Zorg dat je de tofu goed perst en bak hem rondom goudbruin. De rest van het recept kun je gewoon volgen zoals je dat met kip zou doen.

Chicken tonight
Chicken tonight – Brenda Kookt

Bekijk het recept voor Chicken Tonight hier

Kung Pao Tofu (Engels)

Net als General Tso’s wordt ook dit gerecht standaard met kip bereid. Naast tofu vind je in dit gerecht ook een hele berg groenten, zoals ui, sperziebonen, courgette en paprika. Geloof me, je wilt niks anders meer na een bordje Kung Pao Tofu!

Kung Pao Tofu
Kung Pao Tofu – The Bearded Hiker

Bekijk het recept voor Kung Pao Tofu hier

Vegan Shakshuka with Tofu and White Beans (Engels)

Zei ik al dat je tofu ook als vervanging van ei kunt gebruiken? Bij Shakshuka pocheer je de eieren in een pittige tomatensaus, maar door de neutrale smaak van tofu kun je dit ook prima gebruiken. De witte bonen zorgen voor extra vulling en proteïne.

Vegan Shakshuka with Tofu and White Beans
Vegan Shakshuka – Rainbow Plant Life

Bekijk het recept voor Shakshuka hier

Crispy Tofu Spicy Fried Rice (Engels)

De ingrediëntenlijst voor dit gerecht ziet er indrukwekkend uit, maar de meeste spullen zal je al in huis hebben. En anders heb je weer een excuus om te gaan winkelen! Net als bij nasi goreng is dit gerecht het lekkerste als je rijst van de vorige dag gebruikt.

Crispy Tofu Spicy Fried Rice
Crispy Tofu Spicy Fried Rice – That Spicy Chick

Bekijk het recept voor Crispy Tofu Spicy Fried Rice hier

Vegan Bibimbap (Engels)

Bibimbap is een van oorsprong Koreaans gerecht met gehakt en diverse rauwe en gekookte groenten. Eigenlijk heel makkelijk dus. Gochujang koop je bij de Aziatische supermarkt en is een saus gemaakt met Koreaanse chilipepers.

Vegan Bibimbap
Vegan Bibimbap – Lazy Cat Kitchen

Bekijk het recept voor Vegan Bibimbap hier

Vegan Panang Curry (Engels)

Deze variatie op het originele Thaise recept zit vol groenten in een saus van kokosmelk, ahornsiroop en pindakaas. Comfort food for life!

Vegan Panang Curry
Vegan Panang Curry – Running on Real Food

Bekijk het recept voor Vegan Panang Curry hier

En, wat denk je ervan? Wat is jouw favoriete vegan tofu gerecht?

Share: