Ken je dat filmpje van het pvc-paardje en zijn geliefde wattenstaafje? Deze geniale reclame komt uit de koker van ASN Bank en is gebaseerd op de wereldberoemde foto van fotograaf Justin Hofman.

Ieder jaar belanden er miljarden wattenstaafjes in de natuur en dan met name in de oceaan. Tijdens een schoonmaakactie in het Verenigd Koninkrijk in 2017 werden er gemiddeld maar liefst 23,7 wattenstaafjes per 100 meter strand gevonden. Hiermee staan de staafjes op plek 6 van het meest gevonden strandafval.

Bij HEMA kocht ik laatst al plasticvrije wattenstaafjes. Zelfs het doosje is aangepast, alleen het dekseltje is nog gemaakt van een dun soort plastic. Helaas zorgt het papieren staafje wel al voor minder gebruiksgemak. Deze buigt namelijk snel door, waardoor hij niet zo precies is te gebruiken als een wattenstaafje met een plastic stokje.

Natuurlijk schelen deze wattenstaafjes al een beetje voor de plastic soep, maar ik heb wel 200 wattenstaafjes in zo’n verpakking die ik uiteindelijk weg ga gooien. En dat is nou ook niet echt mileuvriendelijk te noemen.

En toen stuitte ik een aantal dagen geleden op LastSwab. Zou dit de oplossing kunnen zijn voor het wattenstaafjesprobleem?

Wat is LastSwab?

LastSwab is een bedrijf uit Denemarken dat claimt een oplossing gevonden te hebben voor de wegwerpwattenstaafjes: een herbruikbare!

De wattenstaafjes worden gemaakt van medisch siliconen en zouden dus voor iedereen veilig in gebruik moeten zijn. Het doosje dat je erbij krijgt is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic.

Er zijn twee versies van de LastSwab. Een reguliere en eentje voor make-up. Omdat het materiaal niet absorbeert kun je ze helaas niet gebruiken om make-up te verwijderen, alleen om het een beetje bij te werken.

Na gebruik was je de wattenstaafjes met een beetje water en zeep en stopt ze vervolgens terug in het doosje. Door de verschillende kleuren weet je altijd welke LastSwab van jou is.
Ook geïnteresseerd in LastSwab?
Je kunt het project steunen op Indiegogo, een crowdfunding site. Je hebt al een LastSwab vanaf ongeveer €20,-. Verzenden gebeurt vanaf oktober, je moet dus nog wel even geduld hebben!

Om nog iets meer tegen de wegwerpcultuur te doen, heb ik ook wasbare wattenschijfjes besteld. Hier vind je binnenkort nog een review over.

Wat denken jullie? Zit er toekomst in LastSwab?

Share: